Rijst in Albano

Oudenbosch -

Rijst telen in een waterberging. Eerste resultaten van de pilot “Rijst in Albano”

In 2015 werd met medewerking van onder andere de Watercoalitie, het project “rijst in Albano” geïntroduceerd. De initiatiefnemer Jan Veerhuis, heeft een proeftuin opgericht in de waterberging Albano in Oudenbosch in samenwerking met het Waterschap Brabantse Delta.

Onlangs zijn de resultaten van het eerste jaar proeftuin “Rijst in Albano” gepubliceerd. De uitkomsten zijn succesvol.  Er groeit rijst in Nederland, echter onder bepaalde omstandigheden. De wind, het water, de zon en de nacht zijn enorm belangrijk voor een goede start, groei en vorming van rijst. De primaire functie van een retentie vijver om water te bergen is niet in gevaar gebracht of beïnvloed.

De plannen voor 2017 zijn om het volume van de rijstteelt te vergroten met in achtneming van de flora en fauna en de inzet van “nieuwe” rijst soorten. Er zullen proeven worden gedaan om rijst op “verkeerde” momenten te zaaien. De resultaten bieden mogelijkheden om in de toekomst de rijstteelt op meerdere momenten in het jaar te starten, maar ook om rijst per jaar 2 of zelfs 3 keer te oogsten. In samenwerking met de stuurgroep Landbouw Innovatie Brabant wordt gezocht naar locaties waar waterberging en waterhuishouding op langer termijn gecombineerd kunnen worden met een nieuwe manier van rijstteelt. De resultaten uit 2016 en 2017 bieden uitkomst voor een juist kosten baten analyse. Samen met het Hotel de Reiskoffer in Bosschenhoofd, wordt er gewerkt aan een reisverblijf arrangement, waarin de bezoeker onder andere de sawa’s kan bezoeken, uitleg krijgt over Albano en betrokken raakt in de voortgang van het project rijst in Albano 2017.  Albano rice purification heeft tot doel om rijst in te zetten als niet mechanische waterzuivering. Hiervoor zullen het komende jaar op verschillende plaatsen, waaronder in de Albano retentievijvers rijst ingezet worden om onder andere het fosfaatpeil te verlagen.

Het eindrapport “Rijst in Albano seizoen 2016” kunt u opvragen via het contactformulier van onze website.

Meer informatie is te vinden op de facebookpagina van het project:

https://nl-nl.facebook.com/Rijst-in-albano-1544480459206311/


< Terug naar het nieuwsoverzicht

Watercoalitie

De Watercoalitie brengt publieke, private partijen en maatschappelijke organisaties bij elkaar. Elke partij doet waar hij/zij goed in is en streeft zijn/haar eigen doelen na. 

Nieuwsbrief

Ontvang regelmatig updates over onze activiteiten via email. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief.

 

 

Social media

Als eerste op de hoogte van de ontwikkelingen. Volg ons op: