Handreiking 'Alle kinderboederijen klimaatbestendig en waterbewust' gereed

-

Om steden en dorpen leefbaar te houden in tijden van heftige regenval en grote perioden van droogte is ieders inzet nodig: van overheden, onderwijs, bedrijven en bewoners. Kinderboerderijen zijn ideale plekken in gemeenten om op een laagdrempelige manier veel mensen te bereiken over dit actuele thema. Daarvoor is de praktische handreiking 'Alle kinderboerderijen en hun bezoekers klimaatbestendig en waterbewust' samengesteld. Het eerste exemplaar is op 11 april overhandigd aan Hans Oosters, voorzitter van de Unie van Waterschappen.

Zowel het onderwerp als de aanpak sprak voorzitter Hans Oosters aan. ,,De praktische ideeën zoals in deze handreiking werden tot voor kort gezien als aaibare maatregelen. Inmiddels weten we dat juist kleinschalige maatregelen in tuinen van bewoners ook nodig zijn om de doelstellingen om voldoende water te kunnen bergen op tijd te kunnen realiseren. Deze handreiking komt precies op tijd, en is goed te combineren met participatie van bewoners. Op de kinderboerderij in Gouda worden de maatregelen op een behapbare manier gepresenteerd aan bezoekers. Het kan niet anders dan dat dit project navolging krijgt," aldus Oosters.

30 miljoen bezoeken

De kinderboerderijen in Nederland worden jaarlijks zo'n 30 miljoen keer bezocht door jong en oud. Kinderboerderijen hebben daarnaast verbindingen met scholen, bedrijven en overheden.  Zij zijn daarmee een ideale plek om op een laagdrempelige manier goed water- en bodembeheer onder de aandacht te brengen als ieders kans om een bijdrage te leveren. Educatie, informatie en inspiratie kunnen hier worden gekoppeld.

Pilots in Gouda en Zevenbergen

De handreiking is bestemd voor alle kinderboerderijen in Nederland en is in opdracht van de Watercoalitie (ministerie van Infrastructuur & Milieu) en het kennisprogramma DuurzaamDoor (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) gemaakt door de vereniging Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling in samenwerking met Atelier GroenBlauw. De basis voor dit document vormen pilots, die zijn uitgevoerd in Gouda bij De Goudse Hofsteden en bij De Dierenploeg in Zevenbergen.

Het werkboek voor kinderboerderij De Goudse Hofsteden werd tevens uitgereikt aan Loes Versteeg (jeugdbestuurder Hoogheemraadschap Rijnland), Hans Hoeve (voorzitter van de kinderboerderij), Hilde Niezen (wethouder van Gouda) en Jeroen Schmaal (Oasen drinkwater). Mede dankzij de betrokkenheid van deze organisaties, (lokale) bedrijven en verschillende scholen worden op deze kinderboerderij concrete zaken uitgevoerd om bezoekers te informeren en te inspireren tot klimaatbestendig en water- en bodembewust handelen.

Intentieovereenkomst voor het vervolgtraject
Onderstaande partijen herkennen de potenties van dit project en hebben op 11 april de intentieverklaring ondertekend om te willen bijdragen aan een vervolg.

Watercoalitie/ Ministerie I & M/Ons Water
RVO
Stichting RIONED
Geofoxx
vSKBN
Initiatief bewust bodemgebruik
GDO
Bee Ideas (stichting gelieerd aan Centric)
NL Greenlabel
Omgevingsdienst Midden Holland, samen met Pabo de Driestar

Meedoen?

Wilt u zich ook aansluiten bij het vervolgtraject of op de hoogte worden gehouden? Laat het weten op www.watercoalitie/contact of via info@vereniginggdo.nl.


< Terug naar het nieuwsoverzicht

Watercoalitie

De Watercoalitie brengt publieke, private partijen en maatschappelijke organisaties bij elkaar. Elke partij doet waar hij/zij goed in is en streeft zijn/haar eigen doelen na. 

Nieuwsbrief

Ontvang regelmatig updates over onze activiteiten via email. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief.

 

 

Social media

Als eerste op de hoogte van de ontwikkelingen. Volg ons op: